Karácsonyi mesekönyv ajánló kicsiknek – Négy izgalmas gyerekkönyv

Üdvözöllek első karácsonyi  mesekönyv ajánló cikkemnél, melyben anya- és illusztrátori szemszögből mutatok be 1-2-3 éveseknek és nagyobbacskáknak is ideális karácsonyi mesekönyveket!

(Mesekönyv ajánló cikksorozatom első, általános témájú részét itt találod.)

karácsonyi mesekönyv ajánló

Négy karácsonyi mesekönyv, egy kis extrával

Ezeknek a karácsonyi mesekönyveknek egytől egyig az a tulajdonságuk, hogy túlmutatnak a „klasszikus mesekönyveken” és valami extrát csempésznek a közös mesélés, vagy éppen egyedül lapozgatás élményébe. (Mert hát nagy szó, ha egy 1-2 évest valami leköti, amivel elmatathat! 😀 )

napraforgó kiadó karácsony

Egy mesekönyv remek ajándék Mikulásra, vagy éppen már a karácsonyfa alá, hogy a nagy családi, karácsonyi forgatag után, este, kényelmesen összebújva közösen lapozgathassuk és fedezzük fel ezeket az interaktív mesekönyveket.

A cikkben a Napraforgó kiadó néhány karácsonyi mesekönyve kerül bemutatásra, melyeket ezúton is köszönök a kiadónak!

Lesz itt zenélő könyv, csengő-bongó, és pihe-puha ujjbábos mesekönyv is, mind-mind hamisíthatatlan karácsonyi hangulattal! 

Lássuk, másfél éves kisfiamat milyen karácsonyi mesekönyvekkel sikerült lenyűgözni!

Ujjbáb karácsonyi mesekönyv:

Ujjbáb hóember - Bábozz mesélés közben!

Bevallom, amikor megörököltük az első ujjbábos mesekönyveinket, illusztrátor-formatervezői énem nem volt elragadtatva a dologtól. Kicsit úgy voltam vele, hogy az ötlet nagyon kedves, de mégis fura az egész. Kisfiam lelkesedése azonban rögtön meggyőzött az ujjbábos mesekönyvek létjogosultságáról!

karácsonyi mesekönyv hóemberes

Huba, a hóemberes ujjbáb is azonnal belopta magát a szívébe, megmutatta új szerzeményét a kedvenc plüsseinek is. 😀

Rövid, kedves kis mese Hubáról és barátairól, aranyos illusztrációkkal. Hógolyóznak, szánkóznak, hódínót és hóunikornist is építenek. (Egyik személyes kedvenc oldalam!)

A mozgalmas rajzok és az ujjbáb sok önálló mesélésre is lehetőséget ad. 

Ujjbáb Hóember vélemény röviden:

  • Szöveg:10/10
  • Illusztrációk: 10/10
  • Strapabíróság: A lapok jó vastagok, bírják a (szó szerinti) gyűrődést! A hóember ujjbáb arca hímzéssel készült, így egyedül a cilindere ami a neccesebb pont lehet.

Csengős karácsonyi mesekönyv:

Csengő-bongó karácsony - Rázd meg a könyvet és hallgasd a csengőszót!

Már első kézbevételre is gyönyörű kis könyv, kívül a borítón ezüstözött fóliával csillognak a hópelyhek és csillagok, a csengettyűk hangjával pedig tényleg igazi karácsonyi hangulatot varázsol. 

James Newman Gray illusztrációi vidámak, részletesek, öröm őket nézegetni mesélés közben. (A madárkákon a kis mikulás sapka hihetetlen cuki!)

karácsonyi mesekönyv

A kiadó ajánlása a csengők miatt három éves kortól, kisebb gyerekeknek mindenképpen szülői felügyelettel szabad lapozgatni, a csengettyűk apró golyói miatt. (Természetesen nehéz lenne belőlük kipiszkálni, dehát ismerjük a kisgyerekeket, nincs előttük lehetetlen!)

Gondos felnőtt felügyelettel a kicsik is örömmel nézegethetik, Szabi fiam azonnal lelkesen megragadta a fogót és rázta. A fogó nagyon praktikus kialakítású, az apró kezek is jól meg tudják fogni. 

Bevallom, szülői füllel a kis csengők természetes hangja kellemesebb, mint a hangmodulos könyveké. (Pláne, ha hosszú távon kell hallgatni! :D)

Csengő-bongó karácsony vélemény röviden:

  • Szöveg: 7/10 (Nagyon aranyos szöveg, sajnos rögtön az első oldalra került egy apró nyomdahiba.)
  • Illusztrációk 10/10
  • Strapabíróság: A szokásos lapozóknál is vastagabbak a könyvlapjai (4 mm). Ez nagy előnye, mert nagyon masszív, amire szükség van a rázogatás során. Viszont ez a szokatlanul vastag lap egy picit hátrány is, mert a még felnőtt fejjel is megtréfálhatja az embert, hogy nem lapozott-e át egy oldalt. Másfél éves fiacskám pedig ott is lapozni akarja, ahol nem lehet, így egy kicsit gyötrődnek a szélek.

Zenélő karácsonyi mesekönyvek:

Megérkezett a Mikulás!

Kicsit kakukktojás a listából, mert én személy szerint ezt a könyvet kifejezetten Mikulásra hangolódásra ajánlanám a kicsiknek. Nálunk nagy sikere van!

Masszív, vastag kartonos lapozó kialakítás, nagyon tetszik, hogy a zenélő modul gombjai gumi nyomógombok. Szülőként külön plusz pont, hogy a zenélő rész hangereje két hangerő szinten állítható, valamint ki is kapcsolható! Így biztosan nem fog az éjszaka közepén megszólalni a Mikulás öblös nevetése! 

Mikulásos mesekönyv

A hangok kellemesek, ami nem hátrány, legalábbis nálunk amikor a kisfiunk kezébe kerül egy zenélő mesekönyv, akkor bizony hosszasan elszórakozik egy-egy gomb végtelenített nyomkodásával. 

A történet is is egyszerű, de aranyos, eredetileg angol nyelv lévén összekapcsolódik a karácsony és a Mikulás ünnepe, de itt akár kedv szerint könnyen alakítható a mese “saját szájízre” is.

Megérkezett a Mikulás! vélemény röviden:

  • Szöveg: 9/10
  • Illusztrációk: 8/10
  • Strapabíróság: Masszív kötés, a gumis gombok és erős habszivacs hangmodul szerintem jól fogják bírni a strapát. Jövőre kibővítem az értékelést, hogy mennyit bírt!

Karácsony éjjelén

Ez a zenélő mesekönyv már kicsi nagyobbaknak való, klasszikus vékony lapos, cérnafűzött kivitelezésű. Mi azért már a másfél évesünkkel is lelkesen lapozgatjuk, csak nagyobb odafigyeléssel, hogy ne gyűrődjenek a lapok

Nem a legkisebbek kezébe való, de igényesen összeállított nagyobb méretű könyv, a hangmodul rész műanyag, matricázott gombokkal.

Karácsony éjjelén mesekönyv

Összesen 11 hang van hozzá, minden oldalhoz tartozik egy-egy hang amit lejátszhatunk mesélés során. Na meg természetesen “csak úgy” is, ahogy az a gyerekektől várható. Nem mondom, ennél a könyvnél sem lenne rossz egy halkító vagy kikapcsoló gomb. Az biztos, hogy a muzsikák hamar a felnőttek agyába égnek. A gyerkőcnek nagyon tetszik, és hát ez a lényeg!

Az illusztrációk nagyon szépek, közel áll hozzám ez a stílusirány (hiszen én is hasonló látványvilágban alkotok). A hangokat illetően az előbb bemutatott Megérkezett a Mikulás! tetszik jobban, viszont az illusztrációk szempontjából ez a befutó nálam. (Szabinak úgy tűnik mindkettő ugyan annyira tetszik. 🙂 )

A történet itt is “amerikai stílusú”, a hollywoodi mesékből szokásos Télapó váró karácsonyi mesét olvashatunk.

Karácsony éjjelén vélemény röviden:

  • Szöveg: 9/10
  • Illusztrációk: 10/10
  • Strapabíróság: Odafigyeléssel szerintem jól fogja bírni a lapozgatást, és Szabi nagyobb korában is elő fog kerülni a Mikulás és karácsony közeledtével.

Összegzés:

Másfél éves kisfiam egyértelmű kedvence az Ujjbáb Hóember, nagyon megkedvelte a kis hóember figurát. A zenélő mesekönyvek is nagy befutók lettek, igazán el lettünk látva karácsonyi muzsikával!

A felsorolt könyvek mind megtalálhatóak a Napraforgó Kiadó webshopjában és a könyvesboltokban. 

Érdekelnek további mesekönyv ajánlók?

Csatlakozz (privát) Facebook közönsségünkhoz, ahol megoszthatjuk egymással a mesekönyvek, gyerekkönyvek világában szerzett tapasztalatainkat!

Ezen kívül a friss blogejegyzésekről mindig hírt adok instagramon is.

Miket írók én?

Boszorkányos hírnév

Boszorkányos hírnév ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 8 éves kortól)

Egy ifjú boszorkány, egy videoblogger palánta, néhány gonoszkodó osztálytárs, na meg egy híressé vált videó! Mi baj történhetne…?

Lizi varázserejét egészen idáig sikerült titokban tartania az iskolában, ám az osztályba érkező új lány, Szofi gyanút fog.

Lizi barátságos közeledése ellenére Szofi elhíreszteli Lizi boszorkányságát, és azt állítja, aki a boszorkányhoz ér, ragyás lesz. Szofi és osztálytársai addig feszítik a húrt, amíg Lizi jókora galibát okoz a varázserejével.

Poison of love

Poison of Love ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 14 éves kortól)

„Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal. 

A bármit pedig igen tág fogalom, kiváltképp, ha az ember édesapja egy időgépen dolgozik egy kétes hátterű cégnél. Így történhet, hogy Nat egy osztályba kerül rajongása tárgyával, a leendő rocksztárral. Adrian azonban tinédzserként közel sem olyan, amilyennek egy szerelmes rajongó a hírhedt frontembert képzeli.” 

Gallay-Nagy Krisztina illusztrátor, író

2016-ban végeztem az Óbudai Egyetemen formatervező mérnökként, azóta grafikusként dolgozom, 2019 óta szabadúszó grafikus/illusztrátorként. Saját, kitalált történeteim szereplői „papírra vetése” mellett úgy gondoltam, miért is ne szerezhetnék örömet azzal, hogy nagyon is hús-vér emberek egy-egy fontos pillanatát örökítem meg. Bővebben

Hogy tetszett a bejegyzés?

Segíts visszajelzéseddel az oldal folyamatos fejlesztésében! 🙂

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok szám 2

Legyél Te az első, aki szavaz!