Zenélő mesekönyv magyar népdalokkal – Bartók és a tücsöklagzi

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben olvashattátok, Szabi fiammal nagy rajongói vagyunk a Napraforgó kiadó Barátkozz a rockzenével című hangos mesekönyvnek, így nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a kiadónál egy magyar népzenékre épülő zenés mesekönyv érkezik!

magyar népdalok mesekönyv

A Bartók és a tücsöklagzi igazi hiánypótló mesekönyv a magyar gyerekkönyv piacon, melyben a magyar nép hangszerekkel, népdalokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok egyaránt! 

A könyvért köszönet a Naprafogó kiadónak!

Bartók és a tücsöklagzi

Házasodik a tücsök!

Ki ne énekelné azonnal tovább ezt a népdalt az első sora után? Tapolczai-Zsuráfszky Lilla meséjében ennek a bizonyos tücsöklagzinak a előkészületei elevenednek meg. 

A Tücsök barátai, az erdei kis madárkák elhatározzák, hogy segítenek az esküvő szervezésében, és majd ők fogják a zenét biztosítani a lakodalomhoz! 

Ehhez azonban meg kell tanulniuk a különböző hangszereken játszani. És ki mástól kérhetnének segítséget hozzá, mint Bartók Bélától?

Bartók és a tücsöklagzi "unboxing"

@gallaynagykrisztina Ismeritek ezt a népdalt?😊 Nagy rajongói vagyunk kétéves kisfiammal a zenélő mesekönyveknek, így nagyon megörültem, amikor megkaptam a hírét ennek a könyvnek! A Napraforgó Kiadó friss megjelenésében egy kedves mesén keresztül ismerkedhetünk a magyar népi hangszerekkel és népdalokkal.  A mese írója maga énekelte fel a dalokat, ami szerintem csak még különlegesebbé teszi az amúgy is csodás hangulatot! 🥰 #booktok #könyv #magyarbooktok #mesekönyv #gyerekkönyv #anyavagyok ♬ eredeti hang - Gallay-Nagy Krisztina

Tájegységek, hangszerek, népdalok, szokások

A Tücsöklagzi meséje nemcsak szórakoztató, hanem a mese rövidségéhez képest elképesztően informatív, és még csak nem is szájbarágós! 

Tapolczai-Zsuráfszky Lilla írónő remek érzékkel fűzi össze meséjében a tájegységek jellemző hangszereit és szokásait. Minden oldalon más és más területet ismerhetünk meg a Rábaköztől egészen a Hortobágyig.

népzenés mesekönyv

Első olvasásra talán fel sem tűnik ez a rengeteg “tanulnivaló”, annyira kedves kis történetbe van foglalva.

Zenélő mesekönyv, magyar népdalokkal

Külön említésre méltó, hogy a könyvben szereplő dalokat maga az írónő énekli, zenész barátai pedig muzsikálnak hozzá.

Olyan hangszerekkel ismerkedhetünk meg, mint a cimbalom, a tekerő, a citera vagy duda. 

Nagy pozitív meglepetés volt számomra, hogy a mesekönyv ilyen szempontból két részre van osztva, minden népdalt külön meghallgathatunk ének nélkül, csak az adott hangszeren játszva, majd pedig a könyv végén minden dalt hallgatunk újra, most már a teljes zenekarral, énekkel. 

Gyönyörű, részletgazdag illusztrációk

Az illusztrációkkal is hasonló a helyzet, mint a mesével. Első olvasására, lapozásra fel sem tűnik a hihetetlen részletgazdagság! Kiss Anna előtt minden elismerésem illusztrátor szemmel is, ugyanis az egyes népviseletek mintái is elképesztő részletességgel vannak kidolgozva a rajzokon! 

Bartók és a tücsöklagzi

Ha pedig igazán figyelmesen lapoz az ember, még az is feltűnik, hogy az egyes hangszerekhez különböző színjelölések társulnak, amik még a mese oldalainak háttérszínében is megjelenik.

Nagyon szeretem az ilyen fajta rendszerben gondolkodást, alkotást. 

Hány éves kortól ajánlom?

Kétéves kortól már bátran ajánlom, Szabi fiam nemrég múlt két éves, rögtön a szívéhez nőtt a könyv, már néhány dalból dúdol is néhány sort! A családban a hamarosan hároméves unakatestvért is rögtön levett a lábáról ez a zenélő mesekönyv.

Bartók és a tücsöklagzi

Bartók és a tücsöklagzi vélemény röviden:

  • Mese: 10/10 
  • Dalok, zene: 10++++/10 🙂
  • Illusztrációk: 10/10

Apró észrevétel:

A szövegben egyetlen kivetni valóm van: A mese után a népdaloknál szuper, hogy a népdalok szövege is fel van tüntetve, azonban több helyen néhány szó, ragozás eltér az énekelt és a leírt szövegek közt. Népdal lévén érthető, hogy különböző szövegekkel ismert a dal, azonban nem lett volna rossz ügyelni arra, hogy az énekelt szöveghez pontosan illeszkedjen a leírt szöveg is!

Összességében a Bartók és a Tücsöklagzi egy szuper, egyedi zenélő mesekönyv, aminek szerintem minden zenerajongó családban ott a helye a polcon

Érdemes figyelni a Napraforgó kiadó akcióit, ajánlatait, ahol akár kedvezményes áron is be lehet szerezni a könyvet.

Bartók és a tücsöklagzi

Érdekelnek további mesekönyv ajánlók?

Csatlakozz (privát) Facebook közönsségünkhoz, ahol megoszthatjuk egymással a mesekönyvek, gyerekkönyvek világában szerzett tapasztalatainkat!

Ezen kívül a friss blogejegyzésekről mindig hírt adok instagramon is.

Miket írók én?

Boszorkányos hírnév

Boszorkányos hírnév ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 8 éves kortól)

Egy ifjú boszorkány, egy videoblogger palánta, néhány gonoszkodó osztálytárs, na meg egy híressé vált videó! Mi baj történhetne…?

Poison of love

Poison of Love ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 14 éves kortól)

„Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal.

Gallay-Nagy Krisztina illusztrátor, író

2016-ban végeztem az Óbudai Egyetemen formatervező mérnökként, azóta grafikusként dolgozom, 2019 óta szabadúszó grafikus/illusztrátorként. Saját, kitalált történeteim szereplői „papírra vetése” mellett úgy gondoltam, miért is ne szerezhetnék örömet azzal, hogy nagyon is hús-vér emberek egy-egy fontos pillanatát örökítem meg. Bővebben

Hogy tetszett a bejegyzés?

Segíts visszajelzéseddel az oldal folyamatos fejlesztésében! 🙂

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok szám 1

Legyél Te az első, aki szavaz!