Montessori tipegő

Montessori tipegő – Ismerkedés a montessori módszerrel (Könyvajánó)

Már rengeteg mesekönyv ajánló bejegyzést olvashattatok nálam, most pedig egy újabb témával érkeztem, ami talán még hasznosabb lehet a szülők számára, mint a mesekönyvek közti válogatás! Ismerkedés a montessori módszerrel.

Simone Davies: Montessori tipegő

Anyaként, és nem mellesleg illusztrátorként különösen fontos a számomra, hogy kisfiam útjának egyengetése során egyfajta kreatív látásmód legyen a szemünk előtt

Szabi most kétéves, és finoman szólva egyre öntudatosabban fedezi már fel a körülötte lévő világot, ebben pedig a lehető legjobb segítségére szeretnénk lenni. (Na meg néha egyszerűen csak túlélni a mindennapokat… :D)

montessori módszer könyvajánló

Ebben a bejegyzésben Simone Davies: Montessori tipegő című könyvét mutatom be, ami rengeteg ötletet ad arra, hogy milyen kreatív módokon tudjuk elfoglalni a csemeténket! 

A könyvért köszönet az OpenBooks kiadónak!

montessori tipegő

Mi is az a Montessori módszer?

A Montessori módszer az olasz orvos és pedagógus, Maria Montessori által kifejlesztett oktatási filozófia és gyakorlati módszer

A Montessori módszer alapja a gyermekek saját érdeklődésére és kíváncsiságára épít, és arra törekszik, hogy a gyerekek önmagukban motiváltak legyenek a tanulásra, mindezt a saját tempójukban.

mi az a montessori módszer?

Simone Davies és a tipegők

Simone Davies több, mint 15 éve dolgozik a Montessori oktatás területén, az Amszterdamban működő Jacaranda Tree Montessori iskola igazgatója és tanára. Blogján és könyveimben a Montessori módszer alkalmazását mutatja be az otthoni környezetben a tipegő korú gyerekek nevelésében. 

Kétgyerekes anyukaként azon dolgozik, hogy minél több szülőnek segítsen megismerni és alkalmazni a Montessori módszert a gyermekeik nevelésében és fejlődésében. (forrás: Simone Davies honlapja)

Hogyan lehet segítségünkre a Montessori tipegő könyv?

Az alábbi idézet engem különösen meggyőzött a könyvvel kapcsolatban: 

“Használja ezt a könyvet inspirációs forrásként. Hiszen végsősoron nem az a feladat, hogy minden tevékenységet kipróbáljon, hogy otthonában a rendetlenség szikráját is felszámolja, esetleg tökéletes szülővé váljon, a feladat az, hogy megtanuljuk, hogyan tekintsünk tipegőinkre, és hogyan támogassuk őket. Hogy örömünket leljük a velük való együttlétben.” 

Szemezgessünk, ahogy időnk engedi!

Lássuk be, szülőként nem valószínű, hogy egyhamar el tudunk olvasni egy 250 oldalas könyvet. 

Nagyon praktikus a Montessori tipegő könyvben, hogy olyan rövid fejezetekre és tippekre is fel van osztva, amin néhány lopott percben is végigszaladhatunk. A hosszabb bekezdéseket pedig időzíthetjük mondjuk az alvásidőre.

Nem “elszállt”, hanem nagyonis gyakorlati tanácsok!

Különösen tetszik Simone Davies megközelítésében, hogy tökéletesen tisztában van vele, hogy egy könyvből senki sem fogja “megtanulni” hogyan is legyünk a legjobb szülők. 

Egyszerűen csak tanácsokat, praktikus ötleteket ad a saját tapasztalatai és tanulmányai alapján, mindezt egy remek, könnyen átlátható rendszerbe szedve.

montessori módszer könyv

Gyorstalpaló listák, táblázatok időhiányban szenvedő szülőknek

Ahogy már fent is említettem, nem több oldalas fejezetekből álló, összefüggő tanulmány ez a könyv, sokkal inkább egy könnyen kezelhető “kézikönyv”, munkafüzet. 

A könyv végén például egy olyan táblázatot kapunk, amiben életkor szerint sorolja fel a különböző foglalkozás ötleteket, mibe vonhatjuk be a gyerkőcöt az otthoni teendők során. (Nekem például sosem jutott eszembe magamtól, hogy milyen remek elfoglaltság a megpucolt banán szeletelése egy gyerekeknek való késsel.)

montessori ötletek

Montessori tipegő vélemény röviden:

A Montessori tipegő című könyv egy remek mankó a nem egyszer káoszba fulladó hétköznapokra. 

Ahogy a szerző, én sem ígérem, hogy azonnal megoldja minden problémánkat, nem leszünk egyik percről a másikra tökéletes “hiszti-kezelők”. 

Arra azonban tökéletes segítség, hogy elkezdjük (vagy éppen folytassuk) formálni a látásmódunkat azzal a bizonyos dackorszakkal kapcsolatban. 

A Montessori tipegő és Montessori baba könyveket megtaláljátok a könyvesboltokban és az OpenBooks webshopjában!

Érdekelnek további mesekönyv, és gyerekneveléssel kapcsolatos könyv ajánlók?

Csatlakozz (privát) Facebook közönsségünkhoz, ahol megoszthatjuk egymással a mesekönyvek, gyerekkönyvek világában szerzett tapasztalatainkat!

Ezen kívül a friss blogejegyzésekről mindig hírt adok instagramon is.

Miket írók én?

Boszorkányos hírnév

Boszorkányos hírnév ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 8 éves kortól)

Egy ifjú boszorkány, egy videoblogger palánta, néhány gonoszkodó osztálytárs, na meg egy híressé vált videó! Mi baj történhetne…?

Poison of love

Poison of Love ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 14 éves kortól)

„Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal.

Gallay-Nagy Krisztina illusztrátor, író

2016-ban végeztem az Óbudai Egyetemen formatervező mérnökként, azóta grafikusként dolgozom, 2019 óta szabadúszó grafikus/illusztrátorként. Saját, kitalált történeteim szereplői „papírra vetése” mellett úgy gondoltam, miért is ne szerezhetnék örömet azzal, hogy nagyon is hús-vér emberek egy-egy fontos pillanatát örökítem meg. Bővebben

Hogy tetszett a bejegyzés?

Segíts visszajelzéseddel az oldal folyamatos fejlesztésében! 🙂

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok szám 1

Legyél Te az első, aki szavaz!