meskete.hu

Meskete.hu – Magyar mesék magyar szerzőktől

meskete.hu igazi gyöngyszem a szülők számára az interneten! Amatőr és profi meseírók biztosítják a mesék kifogyhatatlan tárházát! Most pedig még egy meseíró-pályázatot is hirdetett, ezzel kapcsolatban fogadjátok szeretettel a meskete.hu csapatának vendégcikkét!

meskete.hu meseíró pályázat

A barlangrajzoktól a mesék illusztrálásáig

„A mese mindennek az origója. Gyakorlatilag ebből származik minden irodalmi műfaj. Az is, amikor az ősember a szikla falába karcolta a barlangrajzokat. Ezzel elmesélte, hogyan ejtette el a vadat. Mert amit ábrázolni tudok, amit el tudok mesélni, azt birtokba is veszem.

A fenti gondolat Csukás Istvántól, a két éve elhunyt magyar író-költőtől származik. Süsü, Mir-Murr, a kandúr, Pom Pom és többek között a nagy ho-ho-horgász „atyja” közel száz kötettel ajándékozta meg olvasóit. Hitt a mese erejében, mint ahogy számos kutatás is bizonyítja, hogy a mesék jelentős hatással vannak a gyermek fejlődésére.

Gallay-Nagy Krisztina illusztrációja

mese fejleszti többek között a képzelőerőt, erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is. Fontos, hogy mindig a gyermek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő mesét válasszuk és hogy a meseolvasás rendszeres legyen. Kicsi gyerekeknél, az óvodás korosztálynál még az egyszerűbb történetekre kell fókuszálni, amelyek segítik a világ megismerését, a színek, formák, és például a különböző foglalkozások bemutatását. 

Később aztán jöhetnek a komplexebb történetek, amikor a főhős valamilyen kihívással szembesül és a jó elnyeri jutalmát. Fontos, hogy kisebb korban még a vidámság és a jókedv domináljon, majd az izgalmak és a nagyobb kihívások kerülnek a fókuszba. 

meskete.hu pályázat

A mesékből sokat lehet tanulni, és a mesék gyakorlatilag elképzelhetetlenek rajzok, illusztrációk nélkül. Ezek ugyanúgy teret adnak a fantáziának, azonban főleg kisebb korban különösen fontos a mesék illusztrálása. A színek, formák, kedves figurák, a környezet ábrázolása mind segíti a gyermek fejlődését.

Lehetőség az alkotóknak

Illusztrátoroknak, grafikusoknak is kínál megjelenési lehetőséget a meskete.hu, a meseportál, ahol a hazai meseírók kapnak publikálási lehetőséget. Nemcsak íróként lehet azonban csatlakozni ehhez a közösséghez, hanem grafikusként is. Ha egy-egy mese megtetszik, gyakorlásként, vagy akár tapasztalatszerzésként, portfólióbővítésként is van lehetőség ezt illusztrálni, cserébe az oldal feltüntetni az alkotó nevét és a weboldala vagy a portfóliója elérhetőségét.
mesekte.hu meseíró pályázat
A meskete.hu egy igazi szerelemprojekt, ami mögött nem állnak milliós befektetők, nagy cégek, „csak” egy álom: összefogni a hazai alkotókat és minőségi tartalmat kínálni a hazai közönségnek. Egy mesekönyvíró fejéből pattant ki ez az ötlet nem is olyan régen, az elhatározást pedig tettek követték és mint ahogy a mesében, a jótetteknek meglett a „jutalma”, az eredménye: több mint ezer felhasználó, kétszáznál is több amatőr és profi író, közel 1500 mese, 70 ezer meseolvasás, 10.000 írói profilmegtekintés, közel 150 hangosmese, mesés hírek és érdekességek a blog szekcióban. A lehetőség mindenki számára adott, a gyerekeknek is, akik meséit sokszor pedagógusaik töltik fel, sok meseíró pedig itt kezdi bontogatni szárnyait és maga köré vonni közönségét.

meskete.hu egy meseíró-pályázatot is hirdetett, melyre február 28-ig várják a jelentkezőket, a legjobbnak ítélt mesék nyomtatásban is megjelennek majd, a pályázók között pedig 3000, 5000 és 10.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokat sorsolnak ki. A mesékre a regisztrált felhasználók szavazhatnak, maga a regisztráció pedig Facebookon keresztül pár másodperc csupán, és ha ez megtörténik, akkor a meséket pdf-formátumban is le lehet tölteni. Íróknak, grafikusoknak és meseolvasóknak is remek lehetőség a meskete.hu, ami hamarosan prémium funkciókkal és webáruházzal gazdagodik és már tervezés alatt van a mobilos és tabletes applikáció.

Érdekelnek további mesekönyves tartalmak?

Csatlakozz (privát) Facebook közönsségünkhoz, ahol megoszthatjuk egymással a mesekönyvek, gyerekkönyvek világában szerzett tapasztalatainkat!

Ezen kívül a friss blogejegyzésekről mindig hírt adok instagramon is.

Miket írók én?

Boszorkányos hírnév

Boszorkányos hírnév ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 8 éves kortól)

Egy ifjú boszorkány, egy videoblogger palánta, néhány gonoszkodó osztálytárs, na meg egy híressé vált videó! Mi baj történhetne…?

Poison of love

Poison of Love ifjúsági regény

(Ifjúsági regény 14 éves kortól)

„Natalie Bat, az ízig-vérig rocker kamaszlány bármit megtenne azért, hogy találkozhasson kedvenc rockbandája, a Poison of Love imádott énekesével, Adrian Arronnal.

Gallay-Nagy Krisztina illusztrátor, író

2016-ban végeztem az Óbudai Egyetemen formatervező mérnökként, azóta grafikusként dolgozom, 2019 óta szabadúszó grafikus/illusztrátorként. Saját, kitalált történeteim szereplői „papírra vetése” mellett úgy gondoltam, miért is ne szerezhetnék örömet azzal, hogy nagyon is hús-vér emberek egy-egy fontos pillanatát örökítem meg. Bővebben

Hogy tetszett a bejegyzés?

Segíts visszajelzéseddel az oldal folyamatos fejlesztésében! 🙂

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok szám 1

Legyél Te az első, aki szavaz!