törpe anyósnyelv gondozása

Törpe anyósnyelv gondozása, vízigénye, fényigénye

Az anyósnyelv (más néven szobai tigrislevél, Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’) az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, a panellakás körülményeit is remekül átvészeli. A növényekkel kapcsolatos bejegyzés sorozatomban pontonként gyűjtöm össze, hogy mire érdemes figyelni, jelen esetben a törpe anyósnyelv gondozásánál.

Ahogy a honlapon is láthatjátok jómagam  illusztrátorként tevékenykedek, a szobanövényekkel való foglalatoskodás csak hobbi, így az itt felsoroltak saját tapasztalaton és interneten fellelhető információkon alapulnak. 

Törpe anyósnyelv igényei:

szobanövény fényigénye

Fényigénye

A világos helyeket kedveli, de a közvetlen tűző napfénytől a levelei elsárgulhatnak. 

növény vízigénye

Vízigénye

Az anyósnyelvet a túlöntözéssel lehet a legkönnyebben megölni! Meleg nyári napokon is bőven elég hetente öntözni, télen pedig akár három hetet is kibír öntözés nélkül. 

növény permetezés, párásítás

Párásítása

Nem igényel külön párásítást, vízpermetezés helyett inkább rendszeresen töröljük át a leveleit porronggyal.

növény tápoldatozása

Tápoldatozása

A túlöntözéshez hasonlóan a túlzott tápoldatozásra is érzékeny, kifejezetten ritkán igényel tápoldatot, bőven elég a nyári időszakban 3 hetente tápoldatot adni a locsolóvizéhez.

Virágföld, átültetés

Elég 2-3 évente átültetni, érdemes tavasszal, vagy nyár elején, C típusú virágföldbe. Általános (B típusú) virágföldben is eléldegél.

Szaporítása

Átültetés során sarjakról, vagy nyáron levéldugványozással szaporítható.
Szaporítás sarjról: Vegyük ki a növényt a cserépből, lazítsuk meg a gyökereit, és óvatosan válasszuk le a a már gyökérrel rendelkező sarjakat. Ezeket a leszedett sarjakat ültessük el, méretüknek megfelelő cserépbe. Már több új szép kis növénykém született így.

Szaporítás levéldugványról: A növény már keménnyé vált, érett leveleiből vágjunk le egy 6-8 cm méretű levéldarabkát, majd gyökereztessük homokba (vagy homok-tőzeg-perlit keverékbe) dugva. Az így gyökeret növesztett levéldarabkákat kettesével, hármasával ültessük cserépbe.

Ezt a módszert még nem próbáltam, írjátok meg kommentbe, ha nektek sikerült már! 🙂

anyósnyelv gondozása

Ahogy a bevezetőben is írtam, illusztrátorként dolgozom, így ha érdekel a többi növényes, vagy egyéb rajzom, kövess Instagramon és Facebookon! 🙂

anyósnyelv illusztráció

Hogy tetszett a bejegyzés?

Segíts visszajelzéseddel az oldal folyamatos fejlesztésében! 🙂

Átlagos értékelés 4.4 / 5. Szavazatok szám 141

Legyél Te az első, aki szavaz!